Litha - auringon ja keskikesän juhla

Litha - auringon ja keskikesän juhla

Juhlitko sinä Lithaa?

 

Litha on noitien ja wiccojen keskikesän juhla ja silloin juhlistetaan kesäpäivänseisausta, sitä kun viimein päivä on pidempi kuin yö.
Lithan juhlintaan kuuluu tulien, erityisesti kokon, polttaminen, joka on meille suomalaisille tuttu juhannusperinne. Ennen kristinuskon rantautumista suomeen, juhannusta on juhlittu Ukon juhlana. Aikoinaan on puhuttu Ukon vakoista, sillä on viitattu Ukon juhliin valmistettavaa simaan ja olueen, jota on tarjoiltu vakkamaisista asioista. Ukon juhla on ollut keskikesän juhla, jolloin Ukko-jumalalle on uhrattu ruokaa, erityisesti juuri simaa ja olutta. Uhrausten toivossa on pyydetty hyvää satoa loppukesälle. Juhannus onkin siis kristillinen nimitys Lithalle, suomenuskon Ukon juhlalle.
Nykynoituudessa tulien polton lisäksi Lithan juhlintaan kuuluu myös esim. kukkaseppeleiden teko, sekä kaikki muu kukkien kanssa hääräily aina istuttamisesta, kasteluun ja poimimiseen. Muistathan kuitenkin kunnioittaa keijuja ja muuta luonnon väkeä ja pyytää aina lupa ottaessasi luonnonantimia mukaasi.
Kuuveden sijasta Lithana lienee voimakkaampaa ladata aurinkovettä. Se auttaa tasapainottamaan chakroja ja lievittää ahdistusta. Aurinkoveden lataamisen lisäksi voit myös ladata itsesi ja kristallisi Lithan auringonvalossa. Tarkistathan kuitenkin, että lataamasi kristallit sopivat auringonvaloon.
Lithaan sopii hyvin myös ulkona kokkaaminen ja nykynoita saattaakin mieltää keskikesän grilliruuan sapattiruuaksi. Torilta (tai miksei myös pakaste-altaasta) ostetut mansikat pyörähtävät blenderissä jäiden kera ihanan raikkaaksi jälkiruokajuomaksi. Uhriruuaksi alttarille voi leipoa leipää tai pullaa, joka maistuu myös vieraille. Aina suomen kesää ei voi ennustaa ja grillaussää saattaakin muuttua yllättäen, mutta älä sure. Sille on varmasti tarkoitus ja kokkaamisen kattauksineen voi siirtää sisälle.
Litha-alttarin voit koota erilaisista aurinkoon liittämistäsi asioista ja esineistä.

Alttarivälineet Lithaan:

  • Värit: Punainen, oranssi ja keltainen.
  • Symbolit: Kukat, lohikäärmeet, peilit, tuli- ja aurinkosymbolit.
  • Kukat: Lilja, laventeli, auringonkukka ja päivänkakkara
  • Yrtit: Nokkonen, koivu, sitruunamelissa, kehäkukka ja kamomilla.
  • Kivet ja kristallit: Aavikkoruusu, sitriini, karneoli, pyriitti ja tiikerinsilmä.
  • Eläimet: Käärmeet, mehiläiset, leppäkertut ja perhoset, sekä meren- ja vedenelävät.
  • Tuoksut: Laventeli, minttu, salvia, maarianheinä orvokki, ruusu ja sitruunaruoho.
Lisää alttarivälineitä löydät tästä linkistä!
Lithan aikaan on tapana muistaa tiettyjä jumalhahmoja, jotka luetaan aurinkojumaliksi. Heitä ovat esimerkiksi aikaisemmin mainittu suomenuskon Ukko, Shinto-uskonnon Amaterasu, Egyptissä Aten ja Horus, Kreikassa Apollo ja Hestia, Saamelainen Beaivi, Rooman mytologiassa Juno, Kelttiläisessä uskossa Lugh ja Sulis Minerva ja Germaanisessa mytologiassa Sunna tai Sol.
Kun keskiyön jälkeen tulet hiljaa hiipuvat, voit hiljentyä hetkeen muistamaan kesän pisintä päivää ja pyytää Jumalilta(si) hyvää satoa syksyksi ja suojelusta alkavaan pimenevään kauteen.
Takaisin blogiin