Lughnasadh 1.8.2023
Lughnasadh, Lammas, Elojuhla tai Leipäjuhla on sapatti jota vietetään elokuun alussa ensimmäisenä sadonkorjuujuhlana. Irlantilaisissa kertomuksissa juhla on alkujaan valon jumala Lughin juhla, jonka hän järjesti edesmenneen ottoäitinsä kunniaksi.
Suomenuskossa Lughnasadhin aikoihin on juhlittu Ollinpäivää heinäkuun lopussa. Silloin heinänkorjuun päättymistä on juhlittu ansaitulla levolla ja uhraamalla uhrilammas kiitoksena talon hengille. Ollinpäivä merkitsi myös metsästyskauden alun. Elokuun 10. oli Laurin päivä, myöskin samanlainen sadonkorjuujuhla, jolloin erityisessä juhlaruoka-asemassa olivat mm. palkokasvit, kukkakaali ja peruna.
Lughnasadhin miljöönä toimii ulkotilat, metsät, rannat ja pellot. Se on juhla, jossa nautitaan kesän viimeisistä päivistä, ennen kuin syksyn myötä tuleva pimeys, sade ja kylmyys valtaa maan. Ensimmäisenä sadonkorjuujuhlana on tapana leipoa leipää syksyn ensimäisistä viljoista. Tämä juhlaa varten leivottu leipä murretaan ja jaetaan läheisten kanssa kiitollisuuden, onnen ja siunauksen tuojana. Nimi “Lammas” tulee englanninkielen sanoista loaf mass jotka tarkoittavat nimenomaisesti tuota leipää.
Lughnasadhin teemoina ovat intentioiden asettaminen tulevaisuuteen, syksyyn ja talveen valmistautuminen, sekä kiitollisuuden osoittaminen niille henkiolennoille, joiden kanssa työskentellään.
Sapatin aikaan tehdyt, varallisuuteen, kasvuun, suojaukseen ja siunaukseen liittyvät loitsut ovat parhaimmillaan. Olkinukke on yleinen koriste, joka askarrellaan juhlan aikana. Se symboloi sadonkorjuun jumalhahmoja.
Lughnasadh alttari:
Värit: Oranssi, oljenkeltainen, ruskea.
Symbolit: Aurinkoristit, leipä, olkinukke, sirppi, elämänpuu.
Kukat: Kaikki heinä- ja elokuun aikana kukkivat kukat, erityisesti auringonkukka.
Kasvit ja puut: Hedelmäpuut, tammi.
Kivet: Karneoli, sitriini, obsidiaani, tiikerinsilmä, aventuriini, kvartsit.
Eläimet: Oravat, peurat, haukat, varikset ja karja.
Tuoksut: Basilika, frankinsens, ruusu, rosmariini ja sandalpuu.
Olemme luoneet haun "Lughnasadh" Mystic Mistin verkkokauppaan, jonka takaa löydät kaikenlaisia juhlaan liittyviä tuotteita. Sinne pääset TÄSTÄ linkistä!
Lughin lisäksi Lughnasadhin jumalhahmoja ovat mm. kreikkalaisessa mytologiassa Adonis, Attis, Demeter ja Persephone, Ceres, Mercurius ja Pomona rooman mytologiassa, Egyptissä Isis ja Osiris.
Suomenuskon jumalat, jotka juhlaan ja sen teemoihin liitetään ovat mm. Tapio ja hänen vaimonsa Mielikki. Molemmilta pyydettiin metsästys-, ja marjastusonnea. Myös vuodenkierron jumalatar, syklien haltijatar eli Maatar liittyy Lughnasadhiin, sillä hänet on kansanperinteessä liitetty vahvasti viljasadon kasvattajaan ja vartiaan. Unohtamatta tietenkään oluenpanon jumalatarta Osmotarta, juoman ollessa tärkeässä osassa juhlaa.