Mabon - pakanoiden kiitospäivä

Mabon - pakanoiden kiitospäivä

Mabon 21.-29.9.2023


Mabon on pakanallinen syyspäiväntasauksen juhla. Huomaat miten päivä ja yö alkavat olla yhtä pitkiä ja aamusumu valtaa pellot moottoritien varrella tehdessäsi työmatkaa. Tekee mieli alkaa valaista kotia kynttilöillä ja kupillinen teetä maistuu joka ilta paremmalta nojatuolissa hyvän kirjan kanssa nautittuna.

Mabon on ikäänkuin kiitospäivän esi-isä, sijoittuen samoihin aikoihin modernisoidun juhlan kanssa. Kiitospäivään sisältyy paljon pakanallisia elementtejä ja se on varmaankin yksi parhaiten entisajan säilyneistä juhlista tietyissä kulttuureissa. Muistan omasta lapsuudestani juhlineeni päiväkotiryhmässäni tätä juhlaa, ei toki samalla nimellä, mutta samoihin aikoihin ja samoilla teemoilla syyskuussa.


Mabon on antamisen ja kiittämisen aikaa. Kiitämme apunamme olleita ja mukanamme matkaavia esi-isiä, jumalhahmoja, keijuja, sekä metsänhenkiä. Jaamme satomme hedelmät ystävien ja perheen kesken, annamme omastamme ja tuemme yhteisöä, jossa elämme. Viimeinen sadonkorjuu symboloi elämän ehtoopuolta, jolloin nautimme jo eletyn elämän hedelmistä. Mabonin aikaan päätämme keskeneräiset työt, jätämme pois turhan kiireen ja alamme karhun tavoin kömpiä henkiseen talvipessäämme rentoutuen ja laskeutuen lepoon.


Alttarilla ja kodin sisustuksessa komeilevat syksyiset sävyt mm. punainen, oranssi, ruskea, kupari, kulta ja kastanja. Kodissa tuoksuvat mirha, kaneli, salvia ja meripihka. Alttarille voi nostaa koristeeksi pudonneiden lehtien lisäksi hedelmiä, kurpitsoja ja pihlajanmarjoja, sekä kamomillaa, kehäkukkaa ja rosmariinia. Eläinymboleina toimivat paalupaikalla joutsen ja karhu, sekä peurat, oravat, pöllöt, susi, kettu ja lohi.

Kiviksi alttarille ja syyspäivän tasauksen energioihin sopivat meripihka, sitriini, kissansilmä, lapis lazuli, safiiri ja akaatti.

Mystic Mistin verkkokaupasta löydät Maboniin sopivat alttaritarvikkeet tästä linkistä.


Mabonin aikaan nostetaan viimeinen sato ja se onkin loistavaa aikaa valmistella viimeiset hillot ja muut säilykkeet talvea varten. Voit tuoda niihin keittiömagian rituaalien avulla ripauksen taikaa. Myös riistan pyyntiin löytyy monia loitsuja, jos se kuuluu omiin tai läheisten harrastuksiin. Saaliista voi kiittää jättäen metsäneläimille niille sopivaa syötävää, se on samalla uhrilahja metsänhengille.

Muuta Maboniin liittyvää magiaa on erityisesti korttien nostaminen, sekä uusien suojausloitsujen tekeminen, sekä unien viestien ja teelehtien tulkitseminen. Syyskuun uusi kuu lienee hyvä aika aloittaa uni-, tai ennustusmuistiinpanojen tekeminen, sillä kuun ollessa neitsyen merkissä on luonnollista reflektoida ja tulkita omaa elämää ja siinä tapahtuvia asioita. Pysähdy tämän sapatin aikaan tutkiskelemaan itseäsi ja hautomaan suunnitelmia tulevaa varten.

Takaisin blogiin