Samhain - pakanoiden uusi vuosi

Samhain - pakanoiden uusi vuosi

Tiistaina 31.10.-1.11.2023 juhlimme vuodenpyörän viimeistä ja samalla myös ensimmäistä sapattia ennustaen tulevaa vuotta, sekä kunnioittaen esivanhempiamme rakentamalla heille alttarin, sekä sapatti-ateriaa tarjoillen. 
Samhain on yleisimmän nykykäsityksen mukaan kelttien uudenvuodenpäivä, jolloin päättyvän vuoden aikana kuolleiden ihmisten sielut kokoontuvat yhteen ennen matkaansa vainajalaan. Samhain oli kelteille myös sadonkorjuujuhla, jossa ihmiset tarjosivat ruokauhreja elävien seassa kulkeville vainajille.
Luonnon kääntyessä sisäänpäin ja nukahtaessa talviunille, myös me ihmiset jäämme sisälle ja käperrymme viltteihin, villasukat jalassa, juomaan suosikkikahviamme tai -teetä. Samhainina voit reflektoida taaksepäin kulunutta vuotta, kääntyä sisäänpäin ja miettiä mitä vuotesi pitää sisällään.
Suomessa juhlittu Kekri, tai kesän loppu oli maalaisyhteisön tärkein, jouluakin tärkeämpi juhla. Kesä loppuu, viimeiset sadot korjataan ja karja teurastetaan, jotta ihmisille riittää ruokaa koko kylmäksi talveksi. Juhlassa suuressa osassa on syömisen ja juhlimisen lisäksi myös vainajien muistelu, sillä Samhainin aikaan uskotaan elävien ja kuolleiden maailmoja rajaavan verhon olevan ohuimmillaan.
Samhainina itselläni on aina tapana ennustaa tulevaa vuotta kuukausi kerrallaan tarot-korteista. Myös kaikki muut tavat ennustaa, erityisesti sellaiset, joissa kutsut henkiä ja Samhainiin liittyviä jumalhahmoja, sekä edesmenneitä sukulaisia tai esivanhempia avuksesi toimivat hyvin. Haastankin sinut kokeilemaan tänä vuonna jotain uutta ennustustapaa!
Kokkaa kurpitsasta ja muista satokauden hedelmistä ja vihanneksista lämmittävä sapatti-ateria. Kokoontukaa läheistesi kanssa pöydän ääreen muistamaan edesmenneitä sukulaisia ja ystäviä ja kohottakaa heille malja. Kertokaa tarinoita ja muistelkaa, tarjotkaa vainajille sapattiateria ja hiljentykää hiljaiseen hetkeen.
Samhain alttari koostuu viimeisen sadonkorjuun antimista, sekä kuolemaa symboloivista esineistä ja väreistä.
Väreinä mustan ja kultaisen lisäksi kynttilöissä saatat nähdä myös lilan tummat sävyt, sekä valkoista. Koristeina ehkä tunnetuimpia ovat kurpitsat, sekä luut ja kallot, mutta myös luudat, noidanpata, syksyn lehdet (omenapuun, pähkinäpensaan ja tammen lehdet tai oksat), kukat ja yrtit (minttu, rosmariini, salvia, krysanteemi ja belladonna), sekä valokuvat tai muuten edesmenneistä läheisistä muistuttavat tavarat, korut ja symbolit voi nostaa alttarille.
Samhainin kiviä ovat akvamariini, heliotrooppi, karneoli, musta turmaliini, obsidiaani, onyksi ja savukvartsi. Tuoksuina kotona haistaa ehdottomasti salvian ja sitruunaruohon. Samhainiin liittyvät eläimet ovat: lepakot, mustat kissat, korpit ja pöllöt.
Kaikki Samhainiin liittyvät alttaritarvikkeet löydät TÄÄLTÄ!
Takaisin blogiin