Yule - valo voittaa

Yule - valo voittaa

Yule on 21.12.2023 vietettävä talvipäivänseisauksen juhla. Tämä pakanallinen juhla on ainoa, joka on säilyttänyt vanhan nimensä suomenkielessä. Talvipäivänseisauksena aurinko ikään kuin syntyy uudelleen ja valmistautuu kasvuun kohti kevättä, vuorokauden valoisa aika alkaa jälleen pidentyä.
“Yule (engl.) on muinainen germaanien talvijuhla. Kuukalenterin vuoksi yulen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon leviämisen myötä Yulen sisältö korvattiin kristillisellä sisällöllä, mutta juhlan nimi säilyi Yulesta suomennettuna jouluna. Englannin kielessä sanaa yule käytetään nimityksen Christmas (”Kristusmessu”) rinnalla tai asemesta. Suomessa kaikki keskitalven juhlaperinteet ovat olleet joulu-nimellä. Suomen kielen sana joulu on skandinaavinen lainasana, joka juontuu keskitalven juhlan muinaisgermaanisesta nimestä.” – Wikipedia

Yulea on juhlittu rauhan ja valon palamisen juhlana sillä tästä eteenpäin päivät alkavat valaistua kunhan päästään vuoden pisimmän yön yli. Perinteiseen Yulen viettoon on kuulunut kautta aikojen Yule-halko -joko puinen, lihainen tai kakkumallinen. Kelttiläisessä perinteessä pidettiin suuressa arvossa laajalle levinnyttä misteliä, jolla uskottiin olevan voimakkaita parantavia voimia. Misteliä laitettiinkin ovien yläpuolelle tuomaan hyvää onnea ja ennen kaikkea suojaamaan pahalta.
Yulessa ja Kekrissä (Samhain) on suomessa paljon samoja piirteitä, sillä Yule on jouluksi muuttuessaan 1600-luvulla vei Kekriltä vuoden tärkeimmän ja suosituimman juhlan tittelin.

Nykyaikana pakanat juhlistavat Yulea kunnioittaen perinteitä. Yule-halko löytyy Yulena monen pakanan kodista. Yulena myös monessa kodissa, niin pakana kuin muissakin piireissä, palavat kynttilät, jotta vuoden pimein yö ei olisi niin pimeä.
Alttarikoristeina käyvät kaikennäköiset joulukoristeet aina kelloista, kynttilöistä, mistelinoksasta ja kävyistä, aina tonttuihin, kuusenkoristeisiin, sekä aurinkosymboleihin. Väreinä komeilevat tutun punaisen ja vihreän lisäksi myös kulta, valkoinen ja hopea. Kiviksi valikoituvat erityisesti vuorikristalli, tiikerinsilmä, heliotrooppi, timantti, rubiini, smaragdi ja granaatti. Kotona tuoksuu kaneli, myski, appelsiini ja kuusi.
Kukkina ja yrtteinä alttarilla voit pitää kamomillaa, piparminttua, orjanlaakeria, sekä rosmariinia ja salviaa. Myös ikivihreät kuten kuusi ja mänty. Metsän eläimet ovat myös iso osa Yulen viettoa ja niistä erityisesti juhlaan sopivat karhu, peura, pöllö, kotka, orava, sekä suomessa talvehtivat pikkulinnut.
Mystic Mistin verkkokaupasta löydät hakusanalla "Yule" kaikki juhlaan sopivat tuotteet.
Takaisin blogiin